HTML

Linux alapok

Windows után Linuxra váltanál? Itt megtudhatod, hogy miket várhatsz tőle, és pár jó ötletet is kaphatsz, hogy milyen programokat használj.

Keresés

Friss topikok

Többi blogom

Utazás a világban

Google

Pilot Projekt: OpenOffice használata a gazdasági minisztériumban

2010.03.11. 23:31 Madize

Minap voltam egy Piac és Profit konferencián, ahol Kelemen Csaba tartott egy rövid előadást a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium akcióterveiről és céljairól. Előadásában kitért a szabad szoftver használatának Pilot projektjére.

Nemzeti fejlesztési és gazdasági minisztérium

 

 

 

Mint a később feltett kérdéseimre adott válaszokból kiderült, a jövő héten induló Pilot Projekt egy, a minisztérium honlapján található Infokommunikációs Technológiák 4.2-es akciójának az első lépése. 

Ebben az akcióban leírják, hogy az államigazgatáson belüli szoftverköltségek éves összegét kívánják csökkenteni. Ha megszámlálnánk a minisztériumokban található számítógépek összességét, valóban nem kis összegről beszélhetnénk, és ekkor még nem is hoztuk szóba az önkormányzatokat, és egyéb állami intézményeket. 

Ezt a költségcsökkentést folyamatos átállással próbálják meg elérni. A fizetős szoftverek helyett (Microsoft OS ~ 20000 Ft, Microsoft Office irodai csomag ~ 80000 Ft), az ingyenesen elérhető Linux disztribúciók egyikét, illetve az OpenOffice.Org irodai programcsomag használatát helyezik előtérbe. 

Open Office programcsomagA Pilot Projektben először 50 fő vesz részt a minisztériumból, akik önként vállalkoztak arra, hogy MS Office helyett OpenOffice-t fognak használni egy hónapon keresztül. Most pedig jöhet a sok kétkedő! Persze nekem is ez volt az első kérdésem, hogy "csak egy hónapig???" És igen, ebben az időszakban szeretnék letesztelni, hogy mennyire kompatibilis az éles használatban, és hogy a minisztériumi dolgozók körében milyen visszhangot vált ki. A probléma csak az, hogy 2011-ig keretszerződés van az eddigi szállítóval. A licensz szerződés lejártával - amennyiben azt nem újítják meg - milliárdokat spórolhat meg az állami büdzsé, és ezáltal a magyar adófizető. 

Szerintem ez egy nagyon előremutató lépés, és ha a projekt sikeresen átmegy a vizsgán, akkor ez egy "Best Practice" lehet a többi állami szervezet szemében, és remélhetőleg más szektorban is követni fogják.

Az olcsóbb államot lehet, hogy itt kell elkezdeni.

Szólj hozzá!

Címkék: openoffice szabad szoftver gazdasági minisztérium pilot projekt

A bejegyzés trackback címe:

https://linuxalapok.blog.hu/api/trackback/id/tr11832950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása