HTML

Linux alapok

Windows után Linuxra váltanál? Itt megtudhatod, hogy miket várhatsz tőle, és pár jó ötletet is kaphatsz, hogy milyen programokat használj.

Keresés

Friss topikok

Többi blogom

Utazás a világban

Google

Panoráma képek készítése könnyedén a Huginnal

2010.03.09. 20:55 Madize

Még régebben készítettem nagyon sok olyan képet, amit panorámaként lehetne összefűzni, de eddig nem sikerült megtennem, meg el is felejtkeztem róluk. De a minap eszembe jutott, hogy elkészítsem őket, mivel amúgy is nagyon sok időm van mostanában.

Elkezdtem keresgélni, hogy Linux alatt melyik lehetne az a program, amivel kis erőfeszítéssel, könnyedén szép panoráma képet lehet készíteni. Persze lehetne a régen jól bevált módszerrel is a GIMP segítségével, de ez nagyon nehézkes, és sok időbe is telik. 

Hugin logoÉs ekkor találtam rá a Huginra! Azt olvastam róla, hogy könnyedén lehet vele panoráma képeket készíteni, csak néhány kattintás. És valóban, nem kell túl sok mindent csinálni vele, hogy működjön. A program automatikusan kiszámolja az illesztési pontokat, amiket át is lehet állítani manuálisan is, valamint lehet még színkülönbséget is korrigálni automatikusan.

Ebben a bejegyzésben azt fogom leírni, hogy hogyan tudjátok telepíteni, és egy következőben fogom leírni a Hugin használatának módját.

A telepítés ebben az esetben pofonegyszerűnek mondható, csak ezt a sort másold be a parancssorba:

sudo apt-get install hugin

Ha ezzel megvagytok, akkor már kereshetitek is a grafikus programok között az indító ikont, és már ki is lehet próbálni.

Lushoto-Kenya Panoráma

 Erre a képre kattintva nagyban is láthatjátok az esőfelhőket a Kenyai Lushoto melletti hegyről. Ezt három képből tettem össze, de persze lehet többől is. 

 

Jó próbálkozást :)

 

Szólj hozzá!

Címkék: képszerkesztés ubuntu install panoráma hugin

A bejegyzés trackback címe:

https://linuxalapok.blog.hu/api/trackback/id/tr381826705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása